– Du kan gjenkjenne kvalitet med det blotte øyet allerede fra utsiden når du går forbi et leilighetsbygg, sier Tor Øyvind Skaug, daglig leder i boligbyggfirmaet Lex. Han har jobbet i byggebransjen i over 30 år og sitter med en hel haug tips og triks for at en boligkjøper sikrer seg et hjem med topp kvalitet.
Enkelte utbyggere kan finne på gå for billige og dårlige løsninger – både når det gjelder materialbruk og integrering av detaljer rundt for eksempel ventilasjon og lydisolering. Dette er kjappe løsninger som til slutt vil gå ut over kjøperens lommebok i form av økte fellesutgifter til for eksempel vedlikehold og dårlige boforhold. Derfor er det viktig å gå for et kvalitetsbygg.
– Så, hvordan spotter du kvalitet med én gang?
– Du kan begynne med å legge merke til fasaden. Er ytterveggene laget av teglstein, så avslører det at bygget du ser ligger i toppsjiktet. Det vitner også om et godt kvalitetsbygg om fasaden er i mur og pusset, gjerne hvit, noe som gir et fresht og elegant inntrykk. Mur og tegl er enkel å holde rent, og holder i så måte felleskostnadene nede. En fasade med malt treverk trenger stadig nye malingsstrøk og er kanskje noe av det billigere på markedet, sier Skaug.
En dyp balkong med glass og stål
– Nordmenn er jo glade i balkonger, og jo dypere den er jo bedre. Alt over halvannen meter i dybden er bra, da får man plassert et bord der ute med plass til å sitte rundt. Det er jo interessant for mange. Er rekkverket i stål og glass, så er det både penere og enklere å rengjøre enn tre. Et tregulv på balkongen blir fortere skittent av for eksempel pollenstøv. Så et kvalitetsbygg kan godt gjenkjennes med en stor og fin balkong, sier Skaug.
– Og vi skal ikke glemme “screens”, altså elektriske persienner som henger over vinduene for å skjerme for sol og varme. De kan man gjenkjenne på en lang boks som henger øverst på vindusrekkene på utsiden av bygget. Når slike er integrert i leilighetene, ser du på et skikkelig bygg.
– Og så tar vi turen inn? Hva er det første du ser etter da?
– Ta rekkverket i oppgangen, er det laget av stål eller tre? Og gulvet, er det flislag? Flis og pent stål er evigvarende og blir ikke like fort ødelagt som andre materialer. Slike detaljer vitner også om et kvalitetsbygg.
Dunk i veggen mot naboen, og lytt
Når man kommer innom ytterdøren på leiligheten, kan det være lurt å ta en pause i gangen for å høre om vegger er godt isolert, slik at man ikke hører lyder fra gangen utenfor. Det er også lurt å banke i veggen mot naboen, mener Skaug.
– Bank hardt et par ganger, hører du en hul lyd, så er nok ikke veggen av betong. Betong er massivt, og har en annen lyd enn gips og tre. Betong betyr kvalitet fordi bygget da er godt forsikret mot sjenerende lyder. Det samme gjelder gulvet. Kjennes det massivt og godt å gå på, har bygget kanskje sørget for trinnlag mellom etasjene; slik at man slipper å hører naboen over danse over parketten, sier Skaug og legger til at ekte tre i parketten, samt enstavs og ikke trestavs parkett er penere og mer eksklusivt enn laminat og gulvbelegg.
Vannrør bør ikke ligge i soveromsveggen
Det er ikke gøy å stadig vite når naboen har vært på do, og trekker ned i toalettet eller synger i dusjen. Hør med megler eller de som viser deg leilighete, om slike lydforhold. Selv kan du legge merke til mot hvilken vegg vaskemaskinen og toalettet er plassert. Fordi veggen disse to vender ryggen til, er veggen hvor rørene ligger, og stedet hvor vannføringen – og lydene – oppstår.
– En gjennomtenkt leilighet – og bygg – har lagt rørene i andre vegger enn den som skiller bad og soverom. Fordi det er veldig irriterende å bli forstyrret av lyder fra badet når man skal sove, sier Skaug.
Vindusramme av aluminium er best
Selv om store vinduer gir mye utsikt og lys, slipper de også inn en del solvarme. At bygget har vinduer fra gulv til tak betyr ikke nødvendigvis høyere kvalitet på grunn av vinduenes størrelse, men mye dagslys er viktig for trivsel inne i leiligheten.
– Store vindusflater i stuen gir mer lys inn, og gjør leiligheten hyggeligere. Det viktige her er å kikke på vindusrammen. Aluminium er det beste rammeverket, deretter kommer tre med aluminium, så tre, og så plast.
Best å hente frisk luft fra oven
Av andre ting å legge merke til er blant annet om byggets oppvarming går på fjernvarme, noe som er et mer miljøvennlig alternativ til elektrisk strøm. Samt – fra hvor det hentes inn frisk luft.
– Inneklima er veldig viktig for helse og velvære, og mange boligbyggere plasserer ventilasjonen rett på veggen. Men da kan man få luft rett inn fra parkeringsplassen eller bilveien utenfor. Derfor henter bygg av god kvalitet luften fra taket og inn – og skyver luft fra bygget ut – gjennom hovedtaket hvor oksygenet er renere. Denne sjakten plasseres ofte litt gjemt i veggen ved badene gjennom hele bygget, avslutter Skaug.
Her er Tor Øyvind Skaugs ni eksperttips for å gjenkjenne kvalitet i et nytt leilighetsbygg:
1. Legg merke til fasaden utenpå leilighetsbygget.
Hva er det laget av? Tegel er det aller beste, fordi det er pent og holder seg godt over mange tiår. Mur, gjerne pusset mur, vitner også om høy kvalitet. Liggende, malt treverk vitner om noe dårligere løsninger og kan forhøye felleskostnader med gjentagende maling og beising.
2. Sjekk om bygget har store balkonger.
En god balkong er en dyp balkong, gjerne mer enn halvannen meter. En som får plass til et bord og gjerne har rekkverk av glass og stål, og gulv av betong - materialer som er holdbare og enkle å rengjøre.
3. Sjekk rekkverket i trappeoppgangen.
Er det laget av tre, kan det ødelegges raskere, råtne og må ofte beises om. Stål er derimot enklere å rengjøre, varer evig og holder felleskostnadene nede. At materialløsningene holder seg over tid er viktig for den som skal kjøpe en leilighet å bo i lenge.
4. Undersøk gulvet i svalgangen og trappen.
Er det lagt flis der? Flis er enkel å vaske og holder mye lenger enn for eksempel treplanker.
5. Skru på ørene, og lytt etter lyder.
Inne i leiligheten bør du sørge for å dunke i naboveggen. Er lyden hul, er det ikke bra. Er den massiv, og laget av betong, er dette med å skjerme for sjenerende lyder..
6. Sjekk hvor mange staver det er i parketten.
Aller best kvalitet har parkett med ekte tre, så kommer laminat og gulvbelegg. Er det lagt enstavsparkett, heller enn trestavsparkett, så er vitner det om mer “high class”. Et massivt gulv i betong med trinnlag gir også beskyttelse mot lyder fra naboen.
7. Legg merke til baderomsmøblenes plassering.
Både rørene, vannføringen og lydene ligger i den veggen som toalettet, vasken og vaskemaskinen står inntil. Ligger soverommet på andre siden av den veggen, vil det si mange kjedelige lyder når man vil ha ro. Et godt bygg har tenkt gjennom dette.
8. Finn ut hvor ventilasjonen går.
Om luften fra leiligheten går ut på svalgangen eller balkongen vil det fort komme lukt fra matlaging eller røyk som kan sjenere naboer eller deg selv. Om luften hentes inn fra siden av bygget kan man få eksospartikler fra veien utenfor inn i leiligheten. Sjekk derfor om ventilasjonssjakten går helt opp og ut på hovedtaket, hvor luften er renere.
9. Sjekk ovnsviften, og om hvitevarer er integrert.
Et godt bygg har integrerte hvitevarer som kjøleskap, stekeovn, platetopp og oppvaskmaskin. Men er viften over ovnen en kullvifte, så vitner ikke det nødvendigvis om høy standard. Viften bør være kraftig nok til å føre stekeos helt ut. En leilighet med kvalitet har lagt rørene over taket, så lukt og os forsvinner ut.